04 februari 2019
- Het gebruik van vette en/of zoete producten beperken.
- Vis eten en dan ook vette vis (sardines, tonijn, haring, makreel, zalm...) waarvan de vetten een beschermend effect uitoefenen op de gezondheid.
- Voorkeur geven aan melkproducten die rijk zijn aan calcium : halfvolle melk, yoghurt en platte kaas met 20% VG… Kaas is rijk aan vetten, maar éénmaal daags ervan eten kan.
- Toegevoegde vetten beperken (vette sauzen, mayonaise, boter, room).
- Eerder kiezen voor bereidingen die geen vet toevoegen : papillotte, grill, stoom. Frituren vermijden en bij gebruik van oliën best plantaardige oliën afwisselen : koolzaad-, olijf-, zonnebloem-, soja- en notenolie.
- Bij voorkeur kiezen voor mager vlees : gevogelte, kalfsvlees, varkensfilet, biefstuk, witte hesp…
- Bereidingen die rijk zijn aan dierlijke vetten beperken : schapenragoût, gehakt, charcuterie, vet van entrecôte.
- Voorkeur geven aan voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals groenten, graanproducten of fruit. Zij beperken de absorptie van cholesterol.
- Eieren hoeven niet verbannen te worden als ze “light” bereid worden : ze zijn goedkoop en makkelijk klaar te maken. Een te veel aan cholesterol in het bloed staat niet in verband met het gebruik van voedingsmiddelen die rijk zijn aan cholesterol maar wel met het overmatig eten van vetten.
- Produkten die fytosterolen bevatten (margarine, yoghurt) kunnen een bijkomende hulp zijn maar vervangen geen goede voedingsgewoonten.
- Er bestaat ook een niet medicamenteuze behandeling op basis van de gist van rode rijst. Door de aanwezigheid van een natuurlijk product, monacoline K, kan een vermindering van de cholesterol met een grootteorde van 20% van de cholesterol bekomen worden.