Defatyl april 2019
Myconail april 2019
Sleep April 2019

informatie

BETER VOORKOMEN DAN SNIJDEN

30 maart 2019
Allergies - la désensibilisation aux allergies

Bepaalde huidzones zijn echte verraders. Donkere wallen onder de ogen, een doffe teint, striemen in de nek en vlekken op de handen: het zijn allemaal tekens dat de tand des tijds al gepasseerd is.

Zelfs de duurste fond de teint zal een ontgoochelend resultaat geven op een slecht gehydrateerde en een slecht onderhouden huid. Erger nog: het zal de rimpels misschien nog meer in de verf zetten. Een kattenwasje is onvoldoende om de opperhuid proper te maken, zowel bij mannen als bij vrouwen. Maar een grondige reiniging, met zorg uitgevoerd, is een snelle en goedkopere oplossing voor een gladdere, meer stralende huid. Want zo neem je de dode cellen weg. Die zijn verantwoordelijk voor een grauwe huid wanneer de cellen in overvloed zijn opgestapeld. De huid is gladder en reflecteert beter het licht. Het geeft haar de mogelijkheid om meer te profiteren van de actieve hydraterende bestanddelen in de creme die je achteraf op je huid aanbrengt. Plan per week ook twee keer een dieptebehandeling in, genre peeling of scrub, al dan niet met een regenererend masker. Je mag ook best een beetje vals spelen. De laatste nieuwe fond de teint zijn licht, onzichtbaar en gemakkelijk aan te brengen. Met deze onzichtbare make-up egaliseer je je teint, omdat hij vlekken en andere imperfecties wegwerkt. Eindig met een highlighter die licht aanbrengt op de donkerste zones. Zij zijn de hoofdverantwoordelijke voor die doffe teint.

Een jonge nek

Een nek is belangrijk in the bigger picture. Hij is kwetsbaar en je merkt het meteen als er iets mis is. Een nek heeft een fijne huid die best een extraatje verdient. Maar hij wordt wel eens over het hoofd geslagen. Moet je er specifieke producten voor kopen? Nee. Denk er gewoon aan om je hydraterende crème tot aan de schouderbladen in te masseren. En breng je crème voor het bovenlichaam aan tot onder het kaakbeen. Vergeet de nek ook niet op het moment dat je moet ontschminken. Werk elke avond onzuiverheden weg met een reinigende melk en een tonicum, dezelfde die je voor je gezicht gebruikt. Breng één keer per week een zachte scrubcrème aan en reinig achteraf goed. Als je dagcrème op je gezicht gebruikt, eindig dan met een flinke laag op de nek. Masseer dagelijks in: dat bevordert de bloedcirculatie en versterkt het weefsel. Je gaat er fier rechtop van lopen … Krijgen mama of oma last van een dubbele kin? Waar wacht je nog op ? Actie! Investeer in specifieke zorgen voor de nek, met crèmes die spierversterkende bestanddelen bevatten. Want eens je een dubbele kin hebt, krijg je ze alleen weg met esthetische chirurgie. Tenzij je natuurlijk kampt met overgewicht.

Fluwelen handen

Ze worden bijna voortdurend blootgesteld aan de twee kwelduivels van de huid: tijd en leeftijd. Eigenlijk zouden ze twee keer beter beschermd moeten worden. Met goede manieren en specifieke crèmes. Was en droog je huid eerst grondig, voor je ze hydrateert met aangepaste cosmetica. Leg tubes op verschillende strategische plaatsen: naast de lavabo van het toilet of de keuken, op je bureau, op de nachttafel. Voor kloven bestaat er een zeer efficiënte shock-behandeling: smeer je handen in met een rijke laag cosmetica vol vetten, of een mengeling van olijfolie en vers citroensap. Doe dan de hele nacht katoenen handschoenen aan. Gebruik geen water met kalk uit de kraan. Dat is verre van ideaal als de huid al is aangetast. Gebruik bloemen- of bronwater. Droog af met een zachte doek. En draag handschoenen zodra je de voordeur uitgaat.

Halt aan het opgeblazen gezicht

De oorsprong van zakken onder de ogen is nog niet helemaal gekend. Zelfs al vermoeden artsen dat het ligt aan slecht werkende lymfevaten en aan genetische overdracht. Wallen heb je van vader op zoon en van moeder op dochter. Normaal nemen de ochtendzwellingen spontaan af na één uur, wanneer de bloedsomloop en de lymfeklieren weer tot leven komen. Neem ‘s avonds de ruimte rond de ogen onder handen, maar laat té rijke crèmes absoluut links liggen. Die wiegen de lymfeklieren extra in slaap. Slaap op een licht gebold kussen - als je rug geen pijn doet. Als je hoofd opgerichter ligt, sla je minder water op in die donkere kringen. Zodra je weer uit bed springt, wrijf je zachtjes met je vingertoppen over de oogbollen. Geef extra aandacht aan de hoeken van je ogen en de bovenkant van je jukbeenderen. Breng een kwartier lang kompressen aan met korenbloemwater of toverhazelaar. Als je écht dapper bent, masseer je tenslotte je ogen met een ijsblokje, nog voor je eerste kop koffie.

Eerste prioriteit: vermijd de zon

Zonnestralen zijn, naast tabak en alcohol, de grootste oorzaak van vroegtijdige rimpels en gepigmenteerde vlekken op gezicht, handen en decolleté. Gebruik een dagcrème met SPF 15 (Sun Protection Filter), en een hogere SPF voor zonnige dagen. Ga je skiën? Is het hartje zomer? Vergeet dan je zonnebril niet. Zo voorkom je dat er snel merktekentjes rond de ogen opduiken.

ZWANGERSCHAPSMISSELIJKHEID?

29 maart 2019
Allergies - la désensibilisation aux allergies

Bent u zwanger en heeft u last van misselijkheid en overgeven? Maakt u zich geen zorgen: dit geldt voor bijna 80% van de vrouwen. Vanwaar komt die misselijkheid? En wat doet u eraan? Dankzij gember zijn deze spijsverteringsproblemen binnenkort slechts een nare herinnering!

Zwangerschapsmisselijkheid?

Vaak spreken we over ochtendmisselijkheid, hoewel dit ongemak op elk moment van de dag kan voorvallen. Meestal start de misselijkheid tussen de 4e en 6e week van de zwangerschap en houdt ze op na de 3e maand. Jammer genoeg geldt dat niet voor alle vrouwen: bij sommigen duurt deze misselijkheid heel de zwangerschap.

Waarom misselijkheid?

Volgens specialisten zijn er meerdere factoren verantwoordelijk: lichamelijke veranderingen, grotere hoeveelheid van bepaalde hormonen, grotere gevoeligheid voor geuren, stress omwille van de zwangerschap enz. Hoewel de misselijkheid meestal onschadelijk is voor de moeder en het kind, is ze vaak hinderlijk en kan ze het welzijn en de dagelijkse activiteiten verstoren.

Gember: uw bondgenoot voor een goede spijsvertering

De gemberwortel wordt in verschillende traditionele geneeswijzen al lang gebruikt als anti-emeticum (middel tegen braken). Ook vandaag nog wordt gember gebruikt om misselijkheid te verlichten: tijdens de zwangerschap, bij reisziekte en spijsverteringsongemakken.

In 1999 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie het gebruik van de wortelstok van gember erkend als middel tegen misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap en bovendien de veiligheid, zowel voor de moeder als voor de foetus, bevestigd. Gember veroorzaakt geen enkel ongewenst effect en kan daarom vanaf het begin van de zwangerschap ingenomen worden om misselijkheid te bestrijden.

Gember, jawel... maar in welke vorm?

Enkel gember in uw gerechten toevoegen is niet voldoende om te kunnen genieten van zijn voordelen, het is wellicht beter om de voorkeur te geven aan de tabletten die verkocht worden in de apotheek. Voor een optimale doeltreffendheid is het belangrijk dat u enkel tabletten neemt met gestandaardiseerd gemberextract, een waarborg voor de kwaliteit en doeltreffendheid van het product.

Echter zijn niet alle extracten gelijk en niet allemaal toegestaan tijdens de zwangerschap. Inderdaad naargelang de extractiemethode kunnen de samenstelling en de toxiciteit variëren. Studies hebben aangetoond dat het voor een optimale werking aangeraden is om het equivalent van 1.000 mg gemberpoeder per dag in te nemen.

Aarzel niet om raad te vragen aan uw arts of apotheker bij twijfel over de concentratie van een product op basis van gember.

U heeft nu alle troeven in handen om volop te genieten van deze 9 maanden geluk, zonder last van zwangerschapsmisselijkheid!

OPNIEUW VOL ENERGIE !

20 maart 2019
Allergies - la désensibilisation aux allergies

Wanneer het seizoen verandert, hebben we vaak een gebrek aan energie, zijn we fysiek en intellectueel minder performant. Ons lichaam zit in het rood: het moet recupereren. Het moment bij uitstek om onze gewoonten aan te passen, en daarbij kunnen we best wat hulp gebruiken.

Vermoeidheid is een alarmsignaal

Het lijkt alsof alles steeds langer duurt, moeilijker is... Ons lichaam werkt trager en kan minder aan.

Het is tijd om een pauze in te lassen en nieuwe reserves op te bouwen.

Vermoeidheid tegengaan? Dat doen we door anders moe te worden!

Om fysiologische vermoeidheid efficiënt te kunnen aanpakken, moeten we de oorzaak kennen: is ze fysiek (een ongewone sportieve activiteit) of intellectueel (een examenperiode)?

Wanneer we ons uitgeput voelen, dan is dat meestal omdat ons gehalte aan endorfines en serotonines (twee neurotransmitters die spontaan vrijkomen bij sportbeoefening) in vrije val zijn. Om te recupereren na een intense intellectuele inspanning is sport daarom een goede manier om het mentale evenwicht te herstellen. Een uurtje lezen is dan weer zeer geschikt om na een zware fysieke inspanning het teveel aan neurotransmitters af te voeren. Alles is dus een kwestie van harmonie.

Ingrediënten tegen vermoeidheid

Ook al leven we in een tijd waarin de meeste mensen zeggen dat ze zich over het algemeen erg vermoeid voelen, toch dateert de strijd tegen vermoeidheid niet van gisteren.

De Chinezen gebruiken al eeuwenlang ginseng. In de traditionele geneeskunde wordt het vaak gebruikt als opwekkend middel om vermoeidheid tegen te gaan en mentale activiteit te stimuleren. Verschillende wetenschappelijke studies hebben de effectiviteit nagegaan.

De Indianen van het Amazonewoud hebben dan weer guarana ontdekt.

Het helpt hen de hele dag op jacht te gaan zonder honger te hebben. Deze plant uit het Amazonewoud bevat van nature veel cafeïne, wat het zenuwstelsel stimuleert.

Koninginnengelei wordt door bijen geproduceerd en is alleen bestemd voor de koningin van de bijenkorf. We vinden het terug in de Chinese en Oost-Europese geneeskunde.

Koninginnengelei is een zeer krachtig concentraat van mineralen, oligo-elementen (ijzer en mangaan), vitamines B en hydroxydecanoic zuur, een beschermend vetzuur dat nergens anders wordt teruggevonden.

Gember is in Azië al 6000 jaar bekend voor zijn stimulerende werking.

ELIMINEER ?

08 maart 2019
Allergies - la désensibilisation aux allergies

Gestroomlijnde benen, smalle heupen, een strakke buik:

Hoewel een goede levenshygiëne en het beoefenen van sport onmisbaar zijn, zijn ze soms toch niet voldoende om het gedroomde silhouet te krijgen. Sommige levensfasen kunnen het silhouet doen evolueren en vetten kunnen zich in de weefsels opstapelen.

 Stel uw programma op in 3 stappen om de vetten op een natuurlijke wijze te helpen elimineren met behulp van planten:

STAP 1: ZUIVER


Bereid uw lichaam voor en help het om zich te zuiveren vóór de afslankende fase met de volgende planten:

· Paardenbloem: wordt gebruikt als drainerende en zuiverende plant. Ze helpt vocht te elimineren en het lichaam te zuiveren. We raden haar in het bijzonder aan tijdens of na de feesten.

· Gewone vlier: de bessen worden in de fytotherapie gebruikt voor hun bloedzuiverende eigenschappen want ze helpen het lichaam te zuiveren van zijn toxines.

· Rammenas : zuivert de toxines in de  lever.

STAP 2:  ELIMINEER


· Maté helpt de vetten omvormen in energie. Bovendien wordt deze plant uit Latijns-Amerika ook gewaardeerd voor zijn stimulerende eigenschappen om “uw batterijen te helpen opladen”.

· Venkel helpt de eliminatiefuncties en de drainage van het lichaam te bevorderen.

· Druif helpt de circulatie te ondersteunen en bevordert de eliminatie van de toxines.

STAP 3:  VERSTERK DE AFSLANKENDE WERKING


· Groene thee draagt bij tot het vetmetabolisme.

· Guarana wordt veel gebruikt om de vetverbranding te bevorderen.

· Moerasspirea helpt het vocht en de toxines uit het lichaam te verwijderen.

· Groene koffie zal uw vitaal evenwicht helpen terug te krijgen door uw tonus op natuurlijke wijze te stimuleren.

SLAAP ALS EEN ROOS

21 februari 2019
Allergies - la désensibilisation aux allergies

Slaapproblemen komen vaak voor: 1 op 3 volwassenen in België slaapt slecht en 1 op 6 neemt slaapmedicatie.
Slaapstoornissen zijn vaak het gevolg van ouder worden, onregelmatig werken, stress, koffie of alcohol, smartphonegebruik voor het slapengaan, depressie of een tekort aan melatonine.

Het slaaphormoon melatonine

Melatonine is een natuurlijke, veilige stof die in ons lichaam wordt vrijgemaakt in de pijnappelklier in het centrum van de hersenen. Ze regelt onze biologische klok. Ze wordt bij iedereen door het lichaam zelf aangemaakt elke avond bij duisternis. Melatonine zorgt er voor dat ons lichaam overgaat in een slaaptoestand.
Ze veroorzaakt een slaperig gevoel waardoor u denkt dat het tijd wordt om te gaan slapen. De productie wordt echter afgeremd door blootstelling aan blauw licht. Melatonine heeft een tegengesteld effect aanactiverende hormonen zoals adrenaline.

Wat zijn de oorzaken van mijn slaapproblemen?

Bepaalde factoren kunnen onze biologische klok in dewar brengen: stress, alcohol, cafeïne, slechte eetgewoonten, ‘s avonds sporten en blootstelling aan blauw licht zijn remmende factoren. Blauw licht, we kennen het (al dan niet onbewust) allemaal: het licht van onze televisie, computer en smartphone is bijvoorbeeld zo’n boosdoener die het ons zeer moeilijk maakt om rustig te slapen. We beseffen vaak genoeg niet eens in welke hoge mate we onszelf blootstellen aan dit blauw licht en welke risico’s het met zich meebrengt. Eigenlijk worden we voortdurend omringd door deze lichtkleur.

Voor het slapengaan nog snel Facebook checken op je smartphone terwijl je al in bed ligt? Geen goed idee!
 ‘s Avonds laat nog mails beantwoorden op je laptop? Ook geen goed idee.
Toch nog maar die laatste aflevering bekijken van de nieuwste serie op Netflix? Nog steeds geen goed idee, want hier werkt het blauwe licht onherroepelijk in op je slaap-waakritme. Door dit lichtschijnsel van je laptop blijven onze hersenen in dagmodus! Gevolg? Je kan maar moeilijk slaap vatten.

Een aanvulling met melatonine kan helpen

Een te late aanmaak of te weinig melatonine zorgt voor een tekort aan melatonine. Daarom kan het nuttig zijn om ons slaap-waakritme op peil te houden door middel van een aanvulling met melatonine.

Melatonine is nodig om zowel de slaap te kunnen vatten als om goed door te slapen en om uitgerust op te staan. Help je lichaam dat een tekort heeft aan melatonine om zijn biologische klok te regelen met een voedingssupplement met melatonine.

slapen

Geveld door griep ?

20 december 2018
Allergies - la désensibilisation aux allergies

Wat is griep

Griep wordt veroorzaakt door een virus dat wordt verspreid door de lucht en door direct contact met besmette personen (hoesten, niezen, een hand geven, enzovoort). Na besmetting duurt het 1 tot 4 dagen vooraleer de klachten beginnen.

Hoe vaak komt het voor?

Griep komt meestal voor in de winter en de vroege lente. Elke winter krijgt gemiddeld 1 op de 10 personen griep. De ernst varieert van gewone verkoudheidsklachten tot een ernstige infectie met soms dodelijke afloop. Elk jaar sterven er nog honderden mensen aan griep. Doorgaans zijn dit mensen met een zwakkere weerstand zoals hoogbejaarden en chronisch zieken.
Hoe kan je griep herkennen?
Griep duurt doorgaans 3 tot 7 dagen, en wordt gekenmerkt door koorts boven de 38°C, spierpijn, hoofdpijn, rillingen, een algemeen ziektegevoel, zweten en uitputting. Daarnaast kan droge hoest, keelpijn, afkeer van fel licht en gewrichtspijn ook voorkomen.

Infecties van de luchtwegen zoals een longontsteking, behoren tot de meest voorkomende complicaties. Deze longontsteking kan veroorzaakt worden door het virus zelf of door bacteriën. Ontsteking van de hartspier en stoornissen van het zenuwstelsel zijn andere, eerder zeldzame gevolgen van een griepinfectie.
Bij kinderen is het vaak moeilijk om griep te onderscheiden van een gewone verkoudheid.

Wat kan je zelf doen?

Als je tot een risicogroep behoort, is het aanbevolen om je elk jaar, tussen midden oktober en eind november, te laten vaccineren tegen griep. Dit is belangrijk omdat er elk jaar nieuwe varianten van het griepvirus opduiken. Indien je tot een risicogroep behoort, wordt het vaccin deels door de overheid terugbetaald. Sommige mutualiteiten en werkgevers voorzien zelfs een extra tussenkomst. De vaccinatie gebeurt meestal met een inspuiting in de schouderspier. Bespreek met uw arts of je tot een risicogroep behoort.
Griep is zéér besmettelijk vanaf de dag vóór je ziek bent tot een week na het begin van de ziekte. Ook als je niet gevaccineerd bent, zijn er enkele maatregelen die jouw kans op griep of de kans dat je iemand anders besmet, verkleinen:

  • handen goed wassen met ontsmettende zeep of ontsmettende handgel;
  • het gebruik van een mondmasker,
  • hand- of zakdoek voor de mond houden tijdens hoesten of niezen,
  • zakdoek maar één keer gebruiken,
  • harde oppervlakken, deurklinken en keukenapparatuur regelmatig poetsen met een gewoon schoonmaakproduct,
  • je arts raadplegen bij klachten.

Wat kan uw apotheker doen ?

U kan vanzelfsprekend terecht bij uw apotheker voor uw voorgeschreven of aanbevolen geneesmiddelen of voor andere middelen die uw griepsymptomen kunnen verlichten bv. hoestsiroop, borstzalf, neusspray…

Patiënten die geveld geweest zijn door griep, hebben nadien vaak last van vermoeidheid of uitputting. Het gebruik van een herstellende vitaminekuur of een tonicum kan hier aangewezen zijn.

Verwar griep niet met een verkoudheid.

Griep wordt veroorzaakt door het influenza virus, verkoudheden door rhinovirussen. Een verkoudheid vertoont gelijkaardige symptomen maar is minder ingrijpend en geeft zelden  koorts.
Een vaccin tegen de griep beschermt u niet tegen verkoudheden !
Een recente studie toont  een verband aan tussen slaaptekort en het oplopen van een verkoudheid. Wie minder dan zes uur slaapt, loopt meer risico op een verkoudheid.

Bronnen

Hoe brandwonden verzorgen?

01 augustus 2018
Allergies - la désensibilisation aux allergies

* Voor alle brandwonden geldt de regel :
'Eerst afkoelen met stromend water, de rest komt later'


* Voor de verdere behandeling maakt men een onderscheid tussen een brandwonde van de 1ste, 2de of 3de graad.

1ste graad : oppervlakkige brandwonden
Visuele kenmerken : De huid is rood, droog, pijnlijk en soms opgezwollen.
Wat kan u doen ? 1e graadsbrandwonden kan u behandelen met een hydro-actieve gel (bvb Flamigel, Mitocare,...) die zorgt voor een goede hydratatie en een snellere genezing. Het is altijd beter om, indien mogelijk, de brandwonde af te dekken met een niet klevend compres (bvb Melolin). Dit compres beschermt de wonde tegen infecties en wrijving van kledij. Praktische tip : Om besmetting van de tube hydraterende gel te vermijden, eerst de gel op het compres aanbrengen , dan op de wonde leggen en verder vastmaken met een kleefpleister of (zelfklevende) windel. De hydraterende gel dient 2 tot 4 x per dag aangebracht worden.

2de graad : kleine diepe brandwonden (kleiner dan een muntstuk van 2 Euro
Visuele kenmerken : De huid is rood, nat en pijnlijk met blaren
Wat kan u doen ? De wonde moet altijd afgedekt worden en verzorgd worden, met aandacht voor hygiëne dit om infecties te voorkomen :
- Handen wassen voor iedere behandeling/vernieuwing verband.
- Probeer de wonde zo weinig mogelijk met de vingers aan te raken of gebruik wegwerphandschoenen;
- De blaren worden niet opengeprikt tenzij ingeval van hevige pijn of bij wrijving :
doe dit met een steriele naald, dep het wondvocht weg met een steriel compres en verwijder de losliggende huid;
- Reinig de wonde met een ontsmettend produkt op waterbasis (Flamirins, Isobetadine, Hibidil,....) ;
- Breng nu, zoals bij een 1e graadswonde, de hydro -actieve gel (Flamigel, Flaminal Hydro,...) aan met een niet klevend steriel compres en leg dit vast.
- Om het inkleven van de gel in de wonde te vemijden kan u een vaselinevetverband (Jelonet,..) aanbrengen op de hydro-actieve gel en vervolgens afdekken met een compres.
- Indien er bij controle van de wonde een vermoeden van infectie is wordt Flaminal Hydro of Flammazine gebruikt ipv Flamigel. Voor verdere behandeling contacteert men best een arts.

Grotere 2de en 3de graadsbrandwonden :
Na afkoeling best zo vlug mogelijk een arts raadplegen of een brandwondencentrum in de buurt opzoeken.


* Nazorg :
- Om verkleuring (verstoorde pigmentatie) tegen te gaan wordt aanbevolen de brandwonde minstens 1 jaar te beschermen tegen de zon door bedekking op of door een zonnecreme met minstens faktor 50 aan te brengen.
- jeuk : is een vaak gehoorde klacht na genezing van 1e en 2egraadsbrandwonden. Deze kan verlicht worden door dagelijks hydraterende crème aan te brengen en, indien nodig, jeukstillende medicatie te nemen.

Bron : www.gezondheid.be, Folder Flen Pharma en BBS, www. brandwonden.be

Wat met medicatie op reis ?

14 juni 2018
Allergies - la désensibilisation aux allergies

Wie een reis naar het buitenland gepland heeft, staat best eens stil bij zijn of haar medicatiegebruik. Het voorbereiden van een goede reisapotheek is sowieso een must. Indien je daarenboven chronisch medicatie gebruikt, kan het handig zijn om een lijst van jouw medicatie of een medicatieschema te laten opstellen door je apotheker. Dit kan je beschouwen als een soort geneesmiddelenpaspoort. En wat te doen met een Belgisch voorschrift in het buitenland ? Hieronder vindt meer info over deze items.

Een medicatieschema bevat een overzicht van al jouw chronische (en soms ook tijdelijke) medicatie en hun gebruik. Ook de stoffen waarvoor je misschien overgevoelig bent (denk maar aan penicilline bv.) staan erop. De praktische voordelen zijn...

· Het biedt een handig overzicht voor jezelf om geen medicatie te vergeten zowel bij het inpakken als voor de inname ter plaatse op uw bestemming.

· Mocht je om 1 of andere reden medische hulp nodig hebben in het buitenland, is het voor de zorgverleners meteen duidelijk welke medicatie je inneemt. Zo krijg je veel sneller de optimale zorgen.

· Je vermijdt ook problemen aan de douane.

Vraag aan uw apotheker of huisarts om naast de merknamen van de medicatie ook de stofnamen van deze geneesmiddelen te vermelden . Bepaalde geneesmiddelen zijn in het buitenland immers onder een andere merknaam beschikbaar.

Speciale verklaringen

Voor sommige geneesmiddelen die onder de wet van verdovende middelen of drugs vallen, heb je een speciale verklaring nodig. Onder deze wet vallen bv bepaalde sterke pijnstillers, slaapmiddelen, kalmeermiddelen, morfine, stimulerende middelen zoals Rilatine® ... Check bij je apotheker of arts of jouw medicatie hieraan voldoet!

· Bij reizen binnen het Schengengebied, moet men tenminste 10 werkdagen vooraf, dit formulier – volledig en juist ingevuld-opsturen naar (met vermelding van contactgegevens): FAGG – DG Inspectie, Afdeling Vergunningen Dienst Verdovende Middelen Eurostation II – Victor Hortaplein 40/40 1060 Brussel
Na validatie, zal het document terugbezorgd worden per post. Bewaar het document tijdens de reis bij je medicatie. De Schengenlanden zijn: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland.

· Buiten het Schengengebied raadpleeg je best op oorhand de website van de INCB (www.incb.org) voor de nodige adviezen. Als je op deze website geen advies terugvindt voor het betreffende land, is het absoluut aangeraden om de ambassade van dat land in België te contacteren.

Wat met een Belgisch doktersvoorschrift in het buitenland?

Een doktersvoorschrift uit België is geldig in alle EU-landen. Maar let op: een geneesmiddel dat bij ons verkrijgbaar is, is niet altijd verkrijgbaar in een ander land, of het heeft een andere naam.

Er is geen speciaal formulier nodig om je Belgisch voorschrift in het buitenland te kunnen gebruiken. Het moet ten minste wel de volgende informatie bevatten:

· Patiëntgegevens: achternaam en voornaam (allebei voluit) en geboortedatum.

· Datum van afgifte van het voorschrift.

· Gegevens van de arts die het voorschrift opmaakt: achternaam en voornaam (voluit), beroepskwalificatie, contactgegevens, werkadres (met inbegrip van het land) en handtekening (geschreven of digitaal).

· Gegevens van het product dat wordt voorgeschreven: de generieke benaming of stofnaam (dus beter niet de merknaam, want die kan verschillen per land), de vorm (tabletten, oplossing enz.), hoeveelheid, concentratie en dosering.

Bij de aankoop van uw medicatie in het buitenland zijn de regels van het land, waar de medicijnen worden afgehaald worden, geldig. Dit betekent dat een apotheker zich aan de eigen nationale regelgeving moet houden. Het is mogelijk dat je bijvoorbeeld een kleinere hoeveelheid krijgt dan deze op het voorschrift. Sommige medicijnen mogen bovendien niet in elk land worden verkocht of zijn gewoon niet overal beschikbaar, zelfs niet binnen de EU.

Kreeg je van je arts een elektronisch voorschrift? Vraag hem dan altijd ook een klassiek voorschrift op papier . Immers, elektronische voorschriften worden nog niet in alle landen erkend of kunnen niet ingelezen worden, waardoor ze niet bruikbaar of ongeldig zijn.

In het buitenland zal je voor een terugbetaald geneesmiddel altijd de volle prijs betalen. Je kan een (gedeeltelijke) terugbetaling via uw ziekenfonds bekomen als u een speciaal formulier laat invullen door de apotheek waar u de geneesmiddelen aankoopt in het buitenland. Voor meer info hierover contacteer uw ziekenfonds.

(Bron: FAGG) https://www.fagg-afmps.be/sites/default/files/downloads/Schengen%20NL_20160215.pdf

Is zonnebrand gevaarlijker voor jongeren dan voor volwassenen?

11 april 2018
Allergies - la désensibilisation aux allergies


Nieuws :
«Vijf keer stevig verbrand zijn in de zon in je tienerjaren zou het risico op melanoom, de meest kwaadaardige huidkanker, met 80% verhogen, terwijl zonnebrand bij volwassenen vooral het risico op weinig agressieve huidkankers zou verhogen.»

In een Britse studie werden meer dan 100.000 blanke Amerikaanse verpleegsters, tussen 25 en 42 jaar oud, gedurende 20 jaar opgevolgd.

Verloop van het onderzoek :


Bij aanvang van de studie werd aan de deelneemsters gevraagd of ze tussen hun 15de en 20ste levensjaar ernstige zonnebrand hadden opgelopen. Vervolgens werden ze gedurende 20 jaar opgevolgd en werd de blootstelling aan zonlicht gemeten door middel van UV flux, een toestelletje dat de sterkte van ultraviolette straling schat. Van de deelneemsters, die huidkanker ontwikkelden, werd het medisch dossier opgevraagd voor meer details over de tumor. Verder werd gevraagd naar andere mogelijke risicofactoren, waaronder het aantal huidvlekjes (‘schoonheidsvlekjes’), natuurlijke haarkleur, gebruik van zonnecrème, roken en alcoholconsumptie, fysieke activiteit en lichaamsgewicht.


Resultaat van het onderzoek :

In totaal ontwikkelden uit de studiegroep 779 vrouwen een ernstig melanoom (meer dan de helft uitgezaaid) en iets meer dan 7.800 een minder ernstige vorm van huidkanker.
Vrouwen met minstens 5 episodes van ernstige zonnebrand tussen 15 en 20 jaar hadden 80% meer kans om in de groep met melanoom terecht te komen en 70% meer kans om een minder kwaadaardige huidkanker te ontwikkelen. Het risico op melanoom was duidelijk sterker geassocieerd met zonnebrand tijdens de tienerjaren. Twee andere risicofactoren hadden een duidelijke impact op het voorkomen van alle huidkankers: rood haar en weinig gebruik van zonnebrandcrèmes.


Besluit :

Deze grootschalige studie bevestigt nog maar eens het verband tussen blootstelling aan zonlicht en het voorkomen van huidkanker. Het verband tussen zonnebrand op tienerleeftijd en de agressiefste huidkanker (melanoom) is duidelijk, al kan deze studie-opzet niet bewijzen dat het om een oorzakelijk verband gaat. Het is wel voldoende sterk om te benadrukken dat een goede bescherming tegen overdreven blootstelling aan zonlicht noodzakelijk is, zeker tijdens de tienertijd. Dat volwassenen meer risico lopen op minder agressieve vormen van huidkanker, betekent niet dat zonnebescherming minder belangrijk wordt op oudere leeftijd. De studie doet niets af aan bestaande raadgevingen voor blootstelling aan fel zonlicht. Dat roodharigen en mensen die zich te weinig beschermen meer risico lopen, is ook niet nieuw.

Informatie over hoe je huid best beschermt, vind je op :
www.gezondheid.be

Bron :

Nieuwsbrief : gezondheidenwetenschap